Dagje uit

Instock redt verspilde producten!

Op dinsdagmiddag 22 augustus was het zover: mijn collega Jolien en ik kregen de kans om het unieke, duurzame en milieuvriendelijke restaurant Instock te gaan ontdekken. Instock maakt gerechten van producten die het bord anders niet zouden redden, denk bijvoorbeeld aan een kromme lekkerbek of een rijpe mango.

In slechts 3 jaar zijn er al drie restaurants geopend in de steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Wij bezochten de vestiging in Den Haag, dat perfect gelegen is in het centrum met uitzicht op de Hofvijver en het Binnenhof. Een ideale plek dus om een welverdiend gerecht te proeven tijdens je dagje of stedentrip Den Haag. Instock is een waar succes. Wij waren dan ook razend enthousiast om het concept te mogen ervaren. Laten we vanaf het begin beginnen…

Instock redt verspilde producten!

Zoals ze het zelf communiceren: Instock zet letterlijk en figuurlijk voedselverspilling op de kaart! Nu vraag je je natuurlijk af, hoe moet ik dit voor mij zien? Ruim een derde van ons voedsel wordt verspild. Instock wilt hier graag verandering in brengen door voedselverspilling tegen te gaan. Dit doen zij door van onverkochte producten gerechten te maken. Op een leuke en positieve wijze hopen zij bij te dragen aan de bewustwording over voedselverspilling.

De bedenkers van het concept hebben allemaal als trainees bij Albert Heijn gewerkt en merkten dat veel van de producten werden weggegooid. Dit terwijl deze producten nog helemaal goed waren. Alle producten van Instock voldoen dan ook aan de regels van de voedsel- en warenautoriteit. Denk bijvoorbeeld aan een bloemkool die iets verkleurd is of aan een net sinaasappelen waar één slechte in zit, maar de rest prima is.

Instock werkt met verschillende bedrijven samen om voedselverspilling tegen te gaan, waaronder Albert Heijn. Door deze manier van werken worden bedrijven zich ook meer bewust van voedselverspilling. Zij leren hierdoor meer het onderscheid te maken tussen producten die over datum zijn of producten die ‘schoonheidsfoutjes’ bevatten, maar nog wel voor andere doeleinden zoals Instock gebruikt kunnen worden.

Tot in de puntjes

Wanneer wij de menukaart ontvangen, lezen we dat zelfs de menukaart is gemaakt van restproducten. Hoe gaaf dat Instock tot in de kleinste details doordacht is! Het papier in de menukaart is namelijk gemaakt van gemalen steen en het leer om de menukaart is restleer van een leerbewerker. Ook deelt Instock feitjes over voedselverspilling in de menukaart en hoopt daarmee dat mensen zich meer bewust worden van de hoeveelheid voedsel die wordt verspild.

Nina, de restaurantmanager van Instock Den Haag, vertelt ons dat van tevoren niet bekend is welke producten Instock ontvangt en het dus altijd een verrassing is wat je op je bord krijgt! Oké… nu is dit niet helemaal waar. De ontbijt- en lunchgerechten staan wel vast op de menukaart, alleen kunnen soms enkele ingrediënten anders zijn omdat die specifieke producten zijn binnengekomen. De chef bedenkt dus altijd op de dag zelf wat hij gaat kokkerellen aan de hand van de producten die ‘In Stock’ zijn. Creatief toch?

Ook vertelt Nina dat elke avond  – voordat de gasten arriveren – het personeel bij elkaar wordt geroepen om het 4-gangendiner van die avond te bespreken en te proeven. Op deze creatieve wijze weet iedereen welke verspilde producten zijn gebruikt om gerechten van te maken én natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe het smaakt!

De Proeverij

De manier hoe Nina het concept overbracht, maakte ons nog enthousiaster. We konden niet wachten tot we zelf wat lekkers op ons bord zouden krijgen. Omdat het mooi weer was namen wij plaats op het fijne terras. Het viel ons op dat er veel toeristen om ons heen zaten. Nina legde uit dat de doelgroep per locatie verschillend is, maar dat het in Den Haag een goede mix is van toeristen, dagjesmensen en mensen die herhaaldelijk naar Instock komen om hun steentje bij te dragen aan de bewustwording rondom voedselverspilling.

We kozen voor een verfrissende huisgemaakte ice tea en als lunch de Proeverij van de Chef. Je smaakpapillen worden hier op alle vlakken geprikkeld, want de gerechtjes zijn verschillend van zoet tot hartig. Je kan hier zelf de keus maken met welk gerecht je begint! Wat lag er allemaal op mijn Proeverij plankje? Diverse gepekelde groenten, een kaaskroketje, avocado crème, een rijstblad op een geroosterd broodje, gefermenteerde kombucha, blauwe bessen met een fruitcompote, chocolade mousse en een gekarameliseerde banaan.  Het was smikkelen geblazen en ook bijzonder om te horen hoe bepaalde gerechten in de Proeverij tot stand zijn gekomen.

Natuurlijk wilde we ook weten wat Nina’s favorieten waren. Ze vond het lastig hierin een keus te maken… uiteindelijk werd het de Kimchi Burrito! Deze burrito is gemaakt van gefermenteerde Koreaanse kool (kimchi), avocado crème en gefrituurde uienringen. De bezoekers van Instock kiezen vaak voor de Proeverij van de chef of het Mediterraans omelet.

Last but not least

Instock doet nog meer om voedselverspilling tegen te gaan. Zo hebben zij twee speciaalbieren uitgebracht, namelijk Pieper bier en Bammetjes bier. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om aardappels en boterhammen. Jaarlijks worden er minstens 340 miljoen kilo aardappels verspild en wordt er 380 miljoen kilo brood verspild. Dit onder andere vanwege teveel productie. Instock is daarom samen met Brouwerij Troost gaan kijken naar een oplossing om van deze aardappels en boterhammen bier te maken.

Ons dagje uit in Den Haag is zeker geslaagd mede door de overheerlijke Proeverij bij Instock. Ik kom hier zeker nog een keer terug maar dan laat ik mezelf verrassen door het 4-gangendiner. Ik ben namelijk erg benieuwd wat voor creatiefs de chef dan bedenkt!

Wil je meer weten over Instock, neem dan zeker een kijkje op de website. Ben je al bekend met Instock? Laat ons dan weten wat jouw favoriete gerecht is

Delen
Geschreven door:

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden