Hotels

Inntel Hotels: een verblijf met een sociaal karakter

Misschien heb je wel eens van de keten Inntel Hotels gehoord. Een keten met prachtige hotels door het hele land, zoals in Eindhoven, Rotterdam en Zutphen. Inntel Hotels Resort Zutphen beschikt over mooie, moderne kamers en uitgebreide sportfaciliteiten, zoals een zwembad, tennis- en bowlingbanen.  Maar wat je waarschijnlijk nog niet weet, is dat dit hotel bergen werk verricht op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zelf waren wij gelijk nieuwsgierig en wilden wij graag meer weten over dit onderwerp. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om directeur Henk Hölscher te interviewen. Hij vertelt met veel passie:

Hoe ben je ooit begonnen met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

“Ik zag het zelf om me heen gebeuren dat bepaalde mensen moeite hadden om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt. Hier wilde ik verandering in brengen. Daarom zijn wij zo’n 20 jaar geleden begonnen met sociaal maatschappelijk ondernemen.”

Wat doen jullie precies op het gebied van Maatschappelijk verantwoord ondernemen

“Als hotel staan wij voor een inclusieve arbeidsmarkt. 15% van de merknemers komt uit de participatiewet. Hieronder valt iedereen die kan werken, maar het zonder ondersteuning niet redt op de arbeidsmarkt. Deze groep krijgt bij ons een contract. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen met autisme, mensen die jaren uit de roulatie zijn geweest, mensen met een rugzak. Deze mensen hebben allemaal talent en het is zonde als dat niet de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Ik merk dat als je iemand op de juiste manier benadert en begeleidt hij/zij opbloeit en zijn/haar plek kan vinden in het bedrijf.”

Wij leren allemaal van elkaar”

Hoe begeleiden jullie de medewerkers?

“De vakinhoudelijke begeleiding neemt Inntel Hotels Resort voor zijn rekening. Op privévlak worden de medewerkers ondersteund door coaches van Delta en Het Plein. Eén dag per week komt er iemand van het SW-bedrijf in het hotel. Wij doen ook o.a. aan jobcarving. Dit houdt in dat we altijd de perfecte functie zoeken of creëren. Iedereen is anders. De een leeft op door veel contact met de gasten en beleeft hier veel plezier aan. Een ander werkt weer liever in de processen achter de schermen. Daar kunnen we samen achter komen.”

Henk vertelt enthousiast verder.

“Verschillende mensen ontmoeten elkaar in het hotel. Door samen te werken en het verhaal van een ander te horen ontstaat veel meer begrip. Zo leren wij allemaal van elkaar. Ik ook. Ik leer elke dag.”  

Zijn hotelgasten zich bewust van het werk dat jullie verrichten?

“Wij weten wel dat er gasten juist voor Inntel Hotels Resort Zutphen kiezen vanwege het sociaal maatschappelijk ondernemen. Maar dit is nog wel de minderheid. Veel gasten zijn zich er niet bewust van. Als je binnenloopt merk je ook niets anders dan in een ander hotel. En dat zien we juist als compliment. Het is één bedrijf, waarin iedereen hetzelfde is en zijn werk goed uitvoert. We verkondigen het ook niet in het hotel.”

Hoe mooi zou het zijn als je naar een hotel gaat, waarvan je weet dat het zich inzet voor de samenleving?!”

Hier komt het dilemma van Henk ter sprake.

“Aan de ene kant wil je mensen niet anders behandelen en ze niet specifiek uitlichten. Om deze reden richten wij ook geen aandacht op de sociaal verantwoorde manier van werken in het hotel. Maar aan de andere kant willen wij wel aandacht voor het onderwerp en ervoor zorgen dat dit gaat leven onder gasten. Je kunt het proces vergelijken met duurzaamheid. Daar is iedereen nu mee bezig. Met MVO moet eigenlijk hetzelfde gebeuren. Het kan en dan moet je het ook gewoon doen. Hoe mooi zou het zijn als je naar een hotel gaat, waarvan je weet dat het zich inzet voor de samenleving?!”

 Het kan en dan moet je het ook gewoon doen”

Er zijn natuurlijk nog meer hotels van Inntel Hotels. Werken alle locaties met MVO?

“Ja, in de andere hotels van onze keten werken wij ook op deze manier. Je kunt Inntel Hotels Resort Zutphen zien als de bakermat. Hier is het jaren geleden allemaal begonnen. Daardoor zijn we al een stuk verder op weg en hebben we ook veel personeel rondlopen. Je kunt Zutphen zien als de proef. Daarna breiden we het steeds uit naar de andere locaties.”

Wil jij ook overnachten in een hotel dat een echte afspiegeling van de samenleving is? Neem dan een kijkje bij Inntel Hotels Resort Zutphen! Andere locaties van Inntel Hotels vind je hier.

Delen
Geschreven door:

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden