Vakanties

14 Bezienswaardigheden in Noord-Holland

Op zoek naar een leuk dagje, weekendje of weekje weg? Ga dan naar Noord-Holland! Noord-Holland heeft enorm veel bezienswaardigheden die je zeker een keer gezien moet hebben. Ga eropuit en bezoek de mooie plaatsen en toeristische attracties in Noord-Holland. Om je een handje te helpen, hebben wij de beste bezienswaardigheden in Noord-Holland voor je op een rijtje gezet. Welke van deze must sees ga jij als eerste bezoeken?

1. Amsterdam

In het rijtje met de beste bezienswaardigheden in Noord-Holland kan de hoofdstad van Nederland natuurlijk niet ontbreken. De stad van de vele musea en de drukke winkelstraten moet je een keer gezien hebben. Maak een rondvaart door de grachten en leer de stad vanaf het water kennen. Neem een kijkje bij de oudste dierentuin van Nederland, Artis. Breng een bezoek aan het Anne Frank huis of bezoek een van de vele andere musea, zoals het Van Gogh Museum, Het Rijksmuseum, Het Moco Museum, Het Stedelijk museum of het Tropenmuseum. Of bezoek Madame Tussauds en ga op de foto met je favoriete beroemdheid. Liever winkelen? Ook dat kan ik Amsterdam! Maak er een shopdag van en ga heerlijk winkelen in de welbekende Kalverstraat of de beroemde Negen Straatjes midden in de grachtengordel. 

Hotels in Amsterdam

2. Zaanse Schans

Een van de andere toeristische attracties van Noord-Holland die je gezien moet hebben is de Zaanse Schans in Zaandam. Ga terug in de tijd en krijg een indruk hoe het leven in de 17e en 18e eeuw in was. Ontdek het gebied van authentieke huisjes, molens en verschillende ambachten in Zaanse stijl. Er valt genoeg te beleven in deze historische buurt van Zaandam. Bewonder de molens van binnen, ga een heerlijk stukje kaas proeven bij kaasboerderij de Catharina Hoeve, bezoek de eerste Albert Heijn van Nederland of neem een kijkje bij de klompenmakerij. 

Hotels in Zaandam

3. Texel

Naast de eerder genoemde attracties zijn er ook genoeg bezienswaardigheden in de kop van Noord-Holland te vinden. Een daarvan is Waddeneiland Texel. Neem bij Den Helder de veerboot en ga een dagje, nachtje of weekendje naar Texel. Niet alleen wij houden van Texel ook bij reisgids Lonely Planet is het eiland populair. Deze gids heeft Texel in 2016 namelijk in de top 10 van beste locaties om je vakantie in Europa door te brengen gezet. En wij snappen wel waarom! Er valt dan ook genoeg te beleven op Texel. Ga heerlijk uitwaaien over het 30 kilometer lange zandstrand of bewonder de natuur en geniet van een wandel- of fietstocht over het eiland. Ook zeehondenopvang Ecomare is een echte aanrader om te bezoeken.

Hotels Texel

4. Haarlem

De hoofdstad van de provincie kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met bezienswaardigheden in Noord-Holland. Wist je dat de Haarlem ook wel het Amsterdam van vroeger wordt genoemd? Er is dan ook genoeg te ondernemen in deze stad. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij het Frans Hals museum of verdiep je in de wetenschap bij het Teylers museum. Ook als je niet houdt van musea is hier genoeg te doen. Ontdek hoofdstad vanaf het water met een boottocht of ga een dagje heerlijk winkelen in de Gouden Straatjes. Verder staat Haarlem bekend als Hofjesstad. Dit komt door de vele verscholen middeleeuwse hofjes. Ook deze zijn zeker een bezoekje waard. Het laatste wat je echt gezien moet hebben voordat je Haarlem weer verlaat is de Jopenkerk. Dit is een voormalige kerk die vandaag de dag gebruikt wordt als brouwerij. Hier kan je dan ook heerlijk genieten van een echt Jopen Biertje. 

Hotels in Haarlem

5. Volendam

Ook Volendam behoort tot een van de welbekende toeristische attracties in Noord-Holland.Volendam is waarschijnlijk het bekendste dorp van Nederland. Een punt waar Volendam bekend om staat is de Volendamse Klederdracht. Veel mensen denken dan ook vaak dat Volendammers vandaag de dag nog steeds in deze klederdracht lopen, maar niets is minder waar. Wel kan je je als bezoeker, maar ook als bewoner natuurlijk, omkleden in deze klederdracht waarna je een leuke foto in klederdracht als herinnering kan maken. Verder is een bezoekje aan de haven zeker een aanrader. Wandel langs de boten en geniet van een lekker visje!. Wil je meer over de geschiedenis van Volendam te weten komen? Breng dan een bezoek aan het Volendam Experience museum. De laatste aanrader in Volendam is een boottocht van Volendam naar Marken. Waai uit op het bovendek, terwijl je luistert naar de audiogids die vertelt over de geschiedenis van beide dorpen.  

Hotels in Volendam

6. Marken

Zoals hierboven genoemd is ook Marken zeker een bezoekje waard. Marken werd in de dertiende eeuw door een storm van het vasteland gescheiden. Pas in 1957 werd het eiland door middel van een dijk verbonden met het vaste land. Het dorp leefde van de visserij en deze karakteristieke kenmerken zijn nog steeds te zien. Om nog meer over de geschiedenis van het dorp te weten te komen, is een bezoek aan het Marker Museum een echte aanrader. Een andere aanrader is om een bezoek te brengen aan het Kijkhuisje Sijtje Boes. Sijtje Boes was een vrouw die aan het begin van de vorige eeuw vanuit haar woning een toeristenwinkeltje begon. Vandaag de dag is het huisje bekend als ‘kijkwoning’ waar te zien is hoe de huisjes er vroeger in Marker stijl uitzagen. 

7. Alkmaar

Een andere must see van Noord-Holland is de historische stad Alkmaar. Veel mensen kennen Alkmaar vooral om de kaasmarkt. De stad staat dan ook bekend als kaasstad. Je kan er dan ook niet om heen om en bezoek aan het Hollands Kaasmuseum. Naast de kaasmarkt heeft de stad nog veel meer te bieden. Zo heeft Alkmaar een prachtig oud centrum met veel grachten, monumenten, leuke winkels en gezellige restaurantjes. Ook heeft de stad verschillende musea die een bezoekje waard zijn. Neem bijvoorbeeld een kijk je bij het Stedelijk Museum, het Biermuseum of het Beatlesmuseum. 

Hotels in Alkmaar

8. Museum Broeker Veiling

In de buurt van Alkmaar in Broek op Langedijk ligt Museum Broeker Veiling. Het is niet zomaar een museum, want hier vind je de oudste veiling ter wereld. Ontdek meer over de geschiedenis en kom erachter hoe de groenteveiling ruim een eeuw geleden verliepen. Maak een rondvaart en biedt mee tijdens de veiling. Kortom hier is genoeg te beleven!

9. Zuiderzee museum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Nederland en Noord-Holland? Dan is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum echt iets voor jou! Het museum is gelegen in Enkhuizen aan het IJsselmeer. Het museum bestaat uit een groot buitenmuseum met herbouwde gebouwen en buurten rond de Zuiderzee die de geschiedenis van de Zuiderzee weergeven. Wandel terug in de tijd en kom erachter hoe het leven aan de voormalige Zuiderzee was. Beleef het dagelijks leven van deze tijd en kijk mee met de ambachtslieden. Het museum is zeker een bezoek waard!

Hotels in Enkhuizen

10. Noordhollands Duinreservaat Kust

Het Noordhollands Duinreservaat is ook zeker een aanrader! Het duinreservaat is een groot natuurgebied langs de zeer uitgestrekte kustlijn van Noord-Holland. Het is te vinden bij de kustplaatsen Wijk aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Hier kan je struinen over de boulevards en vervolgens heerlijk afkoelen in de zee of geniet van een heerlijk drankje bij een van de vele horeca gelegenheden. Maak een heerlijk strandwandelingen of ga voor een rustgevende fietstocht door de duinen of bossen.

Hotels aan Noord-Hollandse kust

11. Muiderslot

Door veel mensen wordt gezegd dat het Muiderslot het mooiste kasteel van Nederland is. Dit ruim 700 jaar oude middeleeuwse kasteel geeft je een sprookjesachtig gevoel. Kies voor een rondleiding door het kasteel en kom erachter hoe de mensen hier vroeger leefden. Bezoek de wisselende tentoonstellingen en neem een kijkje in de statige kamers. Neem ook zeker even een kijkje in de prachtige kasteeltuin!

12. Naarden

Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Het stadje staat vooral bekend om zijn sterachtige vrom. Maak een rondje over de oude vestigingswerken en neem een kijkje bij het Nederlandse Vestingsmuseum en de historische binnenstad. Wil je nog meer te weten komen over de stad? Ga dan mee met de georganiseerde stadswandelingen en stel al je vragen aan de gids. 

Hotels in Naarden

 

13. Hoorn – Medemblik – Enkhuizen 

Ga terug in de tijd met deze dagtocht van Hoorn naar Medemblik en Enkhuizen. Begin je reis op het museumterrein in Hoorn en bewonder de oude locomotieven, het seinhuis en de tentoonstelling. Vervolgens reis je met de stoomtram via de historische route naar Medemblik. Vanaf Medemblik reis je per boot naar Enkhuizen. Hier is de mogelijkheid om uit te stappen bij het eerder genoemde Zuiderzeemuseum en vervolgens vaart de boot door naar de aanlegsteiger in Enkhuizen. Vanaf hier kan je gemakkelijk met de trein terug reizen naar Hoorn. 

Hotels in Hoorn

14. Beemster

De laatste van de bezienswaardigheden in Noord-Holland die je een keer gezien moet hebben is zeker niet de minste van allemaal. De Beemster is een uniek stukje uit Noord-Holland dat vroeger was bedekt met een meer. Rond 1600 werd er besloten om het gebied droog te pompen met behulp van de molens. Het is dan ook niet voor niets dat de Beemster op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maak een heerlijke fiets- of wandeltocht door deze groene omgeving en gezellige dorpjes, breng een bezoekje aan de Cono kaasfabriek of geniet na een ondernemende dag in de wellness in Fort Beemster

Hotels nabij de Beemster

 

Delen
Geschreven door:
redactie

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

6 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden