Categorieën: Vakanties

Weet jij precies welk Duitsland vignet je nodig hebt?

Duitsland, het land waar jaarlijks heel veel Nederlands zoals jij en ik naartoe gaan op vakantie. En dat is helemaal niet gek want potverdikkie wat is Duitsland toch mooi. En niet alleen mooi er is gewoon zoveel leuks te beleven. Of je nu voor een leuke stedentrip naar Berlijn, Keulen of München gaat. Of dat je kiest voor een wandel en/of fietsvakantie in bijvoorbeeld de Eifel, het Sauerland of het Zwarte Woud. Wat je ook kiest, Duitsland heeft als vakantieland veel te bieden.

Maar goed, daarom lees je dit artikel niet want je weet waarschijnlijk al lang waar je naartoe gaat op vakantie. En daarom wil je alles weten omtrent het Duitsland vignet wat tegenwoordig verplicht is in Duitsland. HotelSpecials heeft voor jou het net afgespeurd zodat jij zelf niet meer hoeft te zoeken. Hier vind je alle regels die je moet weten voor een autovakantie naar Duitsland.

1. Ken je milieuzones

Milieuzones; eigenlijk gewoon afgebakende gebieden waar je zonder milieusticker niet mag rijden. Zo’n milieuzone is bedoeld om de luchtkwaliteit te bevorderen. In deze milieuzones is het dus verplicht een vignet voor Duitsland te hebben. Oke, leuk en aardig allemaal maar waar mag ik dan wel en waar mag ik dan niet rijden zonder vignet.

Wil je precies weten welke milieuzones er zijn? Deze website heeft ze op een rijtje.

#wistjedat Berlijn, Hannover en Keulen de eerste steden waren met een milieuzone. Dit was 
op 1 januari 2008.

2. Herken een Umweltzone (Milieuzone)

Heb je braaf je vignet voor Duitsland gekocht dan hoef je je natuurlijk nergens zorgen om te maken. Maar het is toch wel fijn dat je een milieuzone herkent. De borden staan aan het begin en einde van een zone. Onder het bord staat vaak de kleur van het vignet. Maar tegenwoordig is groen de toegelaten kleur, dus zul je vooral het bovenste gedeelte zien. 

3. De juiste kleur sticker

Er zijn 3 kleuren stickers, namelijk rood, geel en groen. Afhankelijk van de uitstoot krijg je een sticker. Het juiste vignet krijg je dus aan de hand van je kenteken. Kan eigenlijk niets mis gaan.

Tegenwoordig zijn ze ook druk bezig met een extra kleur, namelijk blauw. Deze is voor zeer zeer zuinige auto’s. Jammer dat die nog niet is doorgevoerd, maar in 2019 komt deze er, als alles volgesn planning gaat, aan.

  • Heb je een rode of gele sticker à koop een nieuwe auto, je mag met een rode sticker in geen enkele milieuzone rijden. Met een gele mag je alleen nog in Neu-Ulm
  • Of…. Je gaat lekker ergens anders heen op vakantie. Denemarken of Zweden zijn ook prachtig.
Het cijfer op de sticker staat voor de zuinigheid, dus hoe hoger het cijfer, hoe zuiniger je auto

4. Heb je op de autobahn ook een Duitsland vignet nodig?

Het antwoord is kort maar krachtig; nee. Zolang je op de autobahn blijft, is er niets aan de hand. Dus je hoeft geen vignet in Duitsland te kopen voor de autobahn.

Zo ziet een groen vignet voor Duitsland eruit

5. Riskeer geen boete

Nu denk je misschien, jeetje wat een regels allemaal. En als ik nu eenmaal geen betere auto hebt, kan
ik dan niet gewoon doorrijden? Ja dat kan! Maar… de kans op een boete is groot en de boete in 2018 is al €80. Dusja, zonde van je geld. Daarvoor kun je ook samen lekker uiteten tijdens je autovakantie in Duitsland.

Vergeet ook niet dat het vignet Duitsland goed zichtbaar moet zijn. Als dat niet zo is, kun je ook een boete krijgen. Van binnenuit moet die zichtbaar zijn op het voorraam.

6. Heeft het vignet voor Duitsland een houdbaarheidsdatum?

Dit antwoord is heel fijn. Je verwacht namelijk dat je elk jaar een nieuw vignet voor Duitsland moet kopen maar niets is minder waar. Je kunt je vignet kopen en doordat het gekoppeld is aan je kenteken en voortuig is het onbeperkt geldig.

7. Hoe oud is je auto?

Er is een algemene regel die zegt dat diesels ouder dan 2001 en benzineauto’s ouder dan 1993 niet meer worden toegelaten in de zogeheten milieuzones. Dit gaat vast en zeker goedkomen maar het is altijd wel even handig om te noemen want als je wel nog een oudje voor de deur hebt, wil je niet voor verrassingen komen te staan op vakantie.

Ben je in Duitsland en je ziet Umweltzones op een bord staan, hiermee bedoelen ze de milieuzones

8. Heb ik altijd een vignet in Duitsland nodig?

Nee, niet altijd. Er zijn 3 situaties waarin je geen sticker nodig hebt. Dit is 1. als je een Europese Gehandicaptenparkeerkaart hebt, 2 als je een oldtimer hebt met een historisch blauw kenteken of 3 als je een diplomaat of vertegenwoordiger van de NAVO bent. Dit moet uiteraard wel zichtbaar zijn als je je auto ergens gaat parkeren.

9. Heb ik een sticker nodig als ik naar Oostenrijk wil?

Nee, op doorreis naar Oostenrijk heb je geen vignet nodig. Lekker toch! Gelukkig kun je dus gewoon doortuffen als je naar Oostenrijk gaat. Zoek je nog een leuk hotel in Oostenrijk? Kijk eens naar het aanbod hotels in Oostenrijk op HotelSpecials.

10. Ik heb iets gehoord over een dieselverbod, hoe zit dat?

Dat klopt, er is inderdaad gesproken over een verbod op dieselauto’s in steden. Nu heeft alleen Hamburg een 2-tal straten gedeeltelijk gesloten voor dieselvoertuigen.

Wil je voor je op autovakantie naar Duitsland gaat zeker weten wat de stand van zaken is omtrent die verbod. Check dan deze Duitse site waar ze duidelijk op de kaart aangeven waar je welke zone kunt tegenkomen.

Vignet Duitsland kopen

Nu heb je alles gelezen over wat wel en niet mag omtrent het Duitsland vignet maar waar ga je er dan een kopen. Dit kun je natuurlijk als je dat prettig vindt al in Nederland doen. Het kan wel zo zijn dat deze wat duurder zijn dan wanneer je een vignet in Duitsland koopt. Wij geven 3 tips waar je het beste je vignet kunt kopen.

  • Bij de ANWB, better safe than sorry. Dit is voor de mensen die graag alles in huis hebben voordat ze weg gaan.
  • Autodealers of tankstations in Duitsland verkopen ze ook, vaak tegen een betere prijs dan in Nederland.

Topbestemmingen voor een leuke autovakantie naar Duitsland

Na al die autovakantie Duitsland regels wil je ook wat vakantiepret natuurlijk. Daarom geef ik je graag wat tips voor een leuke autovakantie naar Duitsland. Zo is de Moezel lekker dichtbij en toch oh zo prachtig. Echt het gevoel van ver weg te zijn. De Moezel staat bekend als groene regio met glooiende heuvels vol wijnranken. Een leuke stad in de Moezel is Trier. Tip: het wijndorpje Bernkastel-Kues.

Wil je wat anders dan de Moezel? Ga dan naar het Zwarte Woud. Zeker wat verder rijden maar perfect voor lange fiets- en wandeltochten. Bekend van de groene heuvels met dichtbeboste gebieden. Hier ga je sowieso een lekkere Schwarzwälder Kirschtorte proeven.

Bewonder je liever de mooiste plaatsen en steden, lees dan onze 5 tips van bestemmingen voor een roadtrip in Duitsland.

Delen
Geschreven door:
Hotelspecials

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden