Categorieën: Stedentrips

Wat te doen in Alkmaar: 6 leuke tips!

Bij een dagje weg of een citytrip denk je al snel aan grote steden als Amsterdam en Maastricht. Maar denk ook eens aan de stad Alkmaar! Deze knusse stad staat bekend als kaasstad, maar heeft nog veel meer bezienswaardigheden te bieden dan deze Hollandse specialiteit. Hier vind je de leukste tips om te doen in Alkmaar zodat jij een onvergetelijk weekend weg beleeft!

Tip 1: Maak een stadswandeling

Alkmaar is een ideale stad voor een dagje weg of zelfs een weekendje weg. Doordat het centrum knus en compact is kun je de meeste bezienswaardigheden, historische gebouwen, leuke winkelstraten en heerlijke restaurantjes te voet ontdekken tijdens een stadswandeling. Het huis met de Kogel, de hofjes en de rijk versierde gevels: in Alkmaar vind je maar liefst 400 monumenten, dus je kijkt gegarandeerd je ogen uit. Je kunt ervoor kiezen om zelf op pad te gaan, maar je kunt ook met een gids een stadswandeling maken door de oude binnenstad. Onderweg kom je de leukste pleinen en gezellige terrassen tegen waar je lekker kunt neerstrijken om even bij te komen, waarna je je stadswandeling weer kunt vervolgen!

Tip 2: Vaar mee over de grachten met een rondvaart

Een echte must tijdens een dagje weg in Alkmaar is meevaren met een rondvaart door de historische grachten. Zo zie je niet alleen de stad vanaf een heel andere kant maar kom je ook nog eens alles te weten over de historie en de bezienswaardigheden van Alkmaar. Perfect dus. Bovendien is een rondvaart door de Alkmaarse grachten ook erg leuk om te doen met een klein budget. In de stad vind je verschillende aanbieders voor het maken van een rondvaart, maar bijvoorbeeld bij deze aanbieder vertrek je al vanaf € 5,90 per persoon. Leun achterover en geniet van al het moois dat Alkmaar te bieden heeft vanuit de rondvaartboot!

Tip 3: Ga gezellig een dagje shoppen

Heb je alle bezienswaardigheden gezien en ben je gek op shoppen? Blijf dan nog even om te winkelen, want Alkmaar staat niet voor niets al jaren in de top 10 winkelsteden van ons land. Je vindt zeker een nieuwe outfit in De Langestraat of de Laat. Bekende ketens als H&M en Zara zijn hier gevestigd. Maar nog leuker is d’Oude Stad met haar kleine klinkerstraatjes en kleine, knusse boetiekjes en woonwinkels. Ben je op zoek naar leuke cadeautjes, kleding, verzorgingsproducten of speelgoed? In Alkmaar slaag je altijd! Bovendien zijn de winkels in Alkmaar 7 dagen per week geopend.

Tip 4: Bezoek de kaasmarkt en het Holland Kaasmuseum

Wat je eigenlijk écht niet mag missen als je tussen april en september in Alkmaar verblijft is een bezoek aan de beroemde kaasmarkt van Alkmaar op vrijdagochtend. Bezoekers uit de hele wereld komen dit schouwspel bewonderen op het Waagplein. En kun je geen genoeg krijgen van kaas? Loop dan ook zeker even het Waaggebouw in aan het Waagplein waar je het Hollands Kaasmuseum vindt. Hier staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal: de kleine ronde Edammer en de grote platte Goudse kaas. Ook ontdek je in het Hollands Kaasmuseum waarom kaas het goud van Alkmaar is.

Tip 5: Uiteten bij een restaurant in Alkmaar

In de binnenstad van Alkmaar kun je lekker uiteten gaan in een leuk restaurantje. Ga een avondje naar 1480 Food Bar, met een seafood-ijsbar met verse kreeft, gamba’s en verse dagvis. Ook hebben ze hier elke vrijdag en zaterdag een DJ die zorgt voor livemuziek! Ben je een echte vleesliefhebber? Geniet dan bij het steakhouse Meat & Co vanburgers, steaks en ribs. 

Tip 6: Ga gezellig samen naar de film

Na een drukke dag de stad te hebben verkend, wil je in de avond het liefst even ontspannen. Ga dan gezellig samen naar de film! Een optimale filmbeleving ervaar je bij de Vue Alkmaar. Deze bioscoop ligt in Overstad, op 10 minuten loopafstand van het station van Alkmaar. Je kunt ook naar het meest moderne filmhuis van Nederland, bij het Filmhuis Alkmaar.  Even een avondje ertussenuit en een leuke film samen kijken in de bioscoop. 

Hotels in Alkmaar

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd voor een leuke citytrip naar Alkmaar? Overnacht dan in een van de Hotels in Alkmaar  en maak er een leuke weekendje weg van! 

Delen
Geschreven door:
Hotelspecials

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

6 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden