Stedentrips

Stedentrip Lille | perfect voor een weekendje weg

We kennen natuurlijk allemaal de bekende stedentrips naar Londen, Berlijn en Parijs. Maar heb je ook al eens gedacht aan een stedentrip Lille? Zowel met de trein als met de auto is het zo’n 3 uur rijden, net over de grens in Frankrijk. Ideaal voor een leuk op-en-neertje voor in het weekend. Ik ging afgelopen weekend zélf voor het eerst naar deze stad, samen met twee vriendinnen. Lees je mee?

Parijs in het klein

Wanneer we op zaterdagochtend redelijk vroeg opstaan, besluiten we om lekker te gaan rondstruinen door de stad, zonder het maken van specifieke plannen. Het is voor ons allemaal de eerste keer in deze stad wat het voor ons extra leuk maakt! Wel hebben we zin om te shoppen. Tja, dat krijg je als je met drie vrouwen op stap bent.

Vanuit het hotel lopen we via de Place de la Gare langs een van de treinstations van Lille, Gare de Lille Flandres, naar Avenue le Corbusier en al snel blijkt dat specifieke plannen maken in deze stad helemaal niet nodig is. De stad kun je heel goed te voet ontdekken; een metro of een tram zul je dan ook niet zo snel aantreffen. Wanneer je door de stad loopt is het een must om ook omhoog te kijken: overal om je heen kom je tientallen oude gebouwen tegen uit de tijd dat Lille een belangrijke handelsstad was. De historische invloeden zijn dus nog goed zichtbaar, want de oude gebouwen zijn versiert met prachtige ornamenten. Het doet me echt even denken aan Parijs, maar dan in het klein!

De historische gebouwen zijn erg indrukwekkend

Treinstation Lille de Flandres

Van het drukbezochte Place du Théâtre en Grande Place…

Eenmaal aangekomen op Avenue le Corbusier lopen we tegen een groot overdekt winkelcentrum aan met vele bekende modeketens, zoals H&M, New Yorker en Primark. We gaan een paar winkels in en we lopen vervolgens via Rue Faidherbe, de Rue des Ponts de Comines naar de Rue de Paris. Onderweg stoppen we bij té leuke boetiekwinkeltjes, zoals Le Petit Souk met een assortiment om verliefd op te worden. Je kijkt je ogen uit in deze winkel waar allemaal leuke hebbedingetjes en (kinder)cadeautjes tentoongesteld liggen. Bij het kleine koffiezaakje Pause in de Rue de Paris nemen we plaats op het terras in de zon met een kopje koffie en kijken we uit op de winkels en langslopende mensen. Genieten!

Hierna lopen we verder naar de Place du Théâtre. Op dit plein word je omringd door prachtige gebouwen, waaronder de Opéra de Lille en La Vieille Bourse, het oude beursgebouw van de stad. Hier lopen we naar binnen, want alleen al de nostalgische uitstraling van dit gebouw wekt bij ons nieuwsgierigheid op. Eenmaal binnen blijkt dat er op het binnenplein verschillende kraampjes staan met verkopers van boeken en posters. Het is er redelijk druk bezocht met boekenliefhebbers en liefhebbers van vintage collecties. Ook van binnen is het gebouw erg bijzonder en overal zie je de stijl van de Vlaamse Renaissance terug. Later blijkt dat dit gebouw uit vierentwintig aparte huizen bestaat. Heel indrukwekkend, waardoor je deze dus niet kunt overslaan tijdens een stedentrip Lille!

La Vieille Bourse

Liefhebbers van boeken zijn hier helemaal op hun plek

 

De sfeer van de locals en de toeristen komt goed samen op de Grande Place 

We verlaten het beursgebouw en uiteindelijk komen we terecht op de Grande Place van Lille. Op dit plein vind je gezellige terrasjes, opnieuw omringd door indrukwekkende historische gebouwen met prachtige gevels. De sfeer van de locals en de toeristen komt hier goed samen en is een perfecte stop voor een pauze tijdens je stedentrip.

Terrasjes op La Grande Place

Even poseren voor de imposante gebouwen… 😉

Wij lopen echter verder en komen uiteindelijk uit in Rue Basse. Ook hier vind je weer de leukste kleine  bakkerijtjes, boetiekwinkels en terrasjes. Haaks op de Rue Basse vind je Rue Bartholomé Masurel. We stappen binnen bij boetiekwinkel Plume waar accessoires en kleding wordt verkocht. Het is opvallend dat het in de boetiekwinkeltjes helemaal niet druk is, dus we hebben alle rust en ruimte om even lekker rond te struinen.

Plume

…naar de kleine klinkerstraatjes van Vieux-Lille

Waarna we weer doorlopen komen we opnieuw uit bij een gezellig plein met terrasjes op Place Gilleson in het oude stadscentrum van de stad: Vieux-Lille. Ook staat hier de Notre Dame de la Treille. Een opvallende kathedraal, want de saai ogende marmeren voorgevel lijkt aangebouwd en nieuwer dan de historische achterkant van de kathedraal. Vanwege het prachtige weer besluiten we om niet naar binnen te gaan, maar om de kerk van de buitenkant te bewonderen. De ornamenten zijn prachtig en stralen echte historie uit.

Place Gilleson

Notre Dame de la Treille

Aan de achterkant van de kathedraal loop je tegen kleine schattige gekleurde huisjes aan. Ook die moeten even vastgelegd worden, vanwege het grote contrast met de kerk. Via een klein steegje staan we opnieuw midden in het centrum van Vieux-Lille in Rue de la Monnaie. De oude binnenstad is ook heerlijk om gewoon zonder doel lekker doorheen te lopen over de kleine klinkerstraatjes. Ook hier vind je weer de meest kleine boetiekwinkeltjes en historische gebouwen. We gaan naar binnen bij Muse en eigenlijk wil je hier alles wel kopen. Dit winkeltje heeft zo’n leuke betaalbare collectie! De duurdere boetiekwinkels slaan wij over, maar liefhebbers van mooie modemerken zijn hier ook zeker op hun plek.

Rue de la Monnaie

Muse

De Rue de la Monnaie loopt over in de Place du Lion d’Or en hier hebben we een beetje het gevoel dat we het centrum uitlopen. We lopen terug en we besluiten om te gaan lunchen op de Grande Place. Onderweg moeten we even schuilen, want ineens gaat het regenen. Hierna nemen we plaats bij Le Pain Quotidien. De prijzen liggen hier wat hoger, maar dat komt door de biologische ingrediënten die worden gebruikt. De kaart is volledig in het Frans, dus we weten maar van de helft wat we bestellen. En dat zorgt voor een best grappige situatie!

Le Pain Quotidien

Na de lunch shoppen we verder in Rue Neuve. Hier vind je de bekende en wat grotere winkelketens. Aan het eind van de middag strijken we neer op een terrasje en via Place Rihour en de Grande Place lopen we terug naar het hotel. Ook de Place Rihour doet ons even denken aan Parijs, vanwege de opgestelde driehoek dat lijkt op het Louvre…  En tot op de dag van vandaag weten we nog steeds niet wat het nou voorstelt… 😉

Dineren tussen de Franse locals

’s Avonds is het tijd voor een heerlijk diner. We kiezen een restaurantje uit waar je alleen kunt borrelen, dus op aanraden van de ober lopen we een stukje door naar Rue Lepelletier en nemen we plaats bij Lille Opéra Brasserie in de wijk Vieux-Lille. Een chique zaak, maar met betaalbare prijzen, lekkere wijn en een gezellige sfeer. Net nadat wij zijn aangeschoven, wordt het steeds drukker. Zo leuk om het verschil te zien tussen de Fransen en Nederlanders. Om 23:00 uur zat het restaurant nog helemaal vol met Franse gasten. We bleven dan ook nog lang natafelen!

De volgende dag

De volgende dag besluiten we om richting het strand van Duinkerke te rijden. Dit is namelijk gemakkelijk te combineren tijdens een stedentrip Lille. Vanwege het tegenvallende weer en de sfeer in Duinkerke is dit niet zo’n aanrader, maar mocht je toch een stedentrip Lille willen combineren met het strand, dan kun je terugrijden naar de Belgische kust of juist naar Zuid-Frankrijk doorrijden. Maar trek hier dan wel genoeg tijd voor uit!

Mijn lijstje voor een volgende citytrip Lille is inmiddels aangevuld met weer andere dingen om te doen, zoals het beklimmen van de Belforttoren, het bezoeken van de antiekmarkten in Lille, het bewonderen van het prachtige Palais Beaux-Arts en het ontdekken van de opkomende wijk Wazemmes. Want één ding is zeker: tijdens een weekendje weg kun je heel veel zien in Lille, maar zeker niet alles. Laat je het me weten als ik je geïnspireerd heb voor jouw volgende stedentrip?

Delen
Geschreven door:

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden