Hoe maak je mooie foto’s op reis met een smartphone?

Vind jij het ook altijd lastig om mooie foto’s te maken wanneer je op vakantie bent? Dan ben je niet de enige. Gelukkig hoeft het niet heel moeilijk te zijn om mooie vakantiefoto’s te maken. Je moet alleen even de handige trucjes weten. Wij hebben daarom speciaal voor jou een simpele guideline geschreven over hoe je mooie foto’s kan maken met een smartphone tijdens het reizen.

Tip: dit zijn de smartphones met de beste camera’s van dit moment

Foto’s maken met een smartphone op vakantie

Er is helemaal niks mis wanneer je besluit om vakantiefoto’s te maken je smartphone. Met de volgende tips komt het namelijk helemaal goed!

1. Let op de compositie van je foto

Hier bedoelen we mee waar je het hoofdobject van de foto plaatst. Wil je bijvoorbeeld een foto van een historische kerk maken, dan is het over het algemeen niet mooi om de kerk precies in het midden van je foto te plaatsen. Zorg dat het object iets meer naar de zijkant staat en dat je bijvoorbeeld het leuke straatje naast de kerk ook op de foto zet. Zo wordt de foto een stuk levendiger. Daarnaast kun je ervoor kiezen om, in plaats van het hele gebouw, een detail te fotograferen of het gebouw vanuit een andere hoek op de foto te zetten.

Tip: houd de 'regel van derden' aan. Dit is de meest gebruikte compositieregel.

2. Niet inzoomen

Wat je ook doet, probeer te vermijden om in te zoomen. Dit gaat namelijk ten kosten van de kwaliteit van je foto. De pixels van je foto worden dan minder, waardoor je foto op een blokkendoos gaat lijken. Je foto is dan onscherp. Hoe meer pixels er in een foto zitten, hoe scherper het eindresultaat. Sta je nu ver van hetgeen af wat je wil fotograferen, adviseren we je op de foto op een later tijdstip bij te snijden.

Wat zijn pixels? De resolutie van een foto wordt uitgedrukt in pixels. Pixels zijn gekleurde beeldpuntjes waaruit een digitaal beeld is opgemaakt. Jouw foto dus. 

Stel ook de resolutie van je camera in wanneer je foto’s gaat maken met je smartphone. Des te hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit van je foto. Let wel dat wanneer je de resolutie hoog zet, de foto niet alleen groter wordt qua afmetingen, maar ook qua bestandsgrootte. Je moet dus wel genoeg opslagruimte op je telefoon hebben hiervoor.

3. Let op de lichtval

De lichtval maakt of kraakt jouw vakantiefoto. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je nooit tegen het licht in fotografeert. Het resultaat is dan dat het onderwerp of de persoon die jij wil fotograferen heel donker wordt. Probeer daarom altijd ervoor te zorgen dat het licht op het object of de persoon valt.

Wil je toch een keer foto maken waarbij een persoon zo’n mooi donkere silhouet vormt? Ga dan naar buiten tijdens het ‘gouden uurtje’. Dit is het uur rondom de zonsopgang of -ondergang, oftewel het mooiste moment van de dag. Dit zijn ook de enige tijdstippen dat het mooi is om tegen de zon in de fotograferen. Het onderwerp dat je wilt fotograferen wordt dan een prachtig donker silhouet met een achtergrond in de kleuren van de zon, zoals oranje, geel of rood.

Houdt te alle tijden de lens goed schoon, zodat er geen vlekken op je foto komen.

4. Fotografeer de spontane momenten

Natuurlijk is het leuk om te poseren op die ene mooie brug, maar er gaat niets boven een spontane foto. Doordat de persoon in de foto niet per se het hoofdonderwerp meer is, let je veel meer op de omgeving. Hierdoor komt er wat meer beweging in de foto en krijgt deze een speels effect.

Houdt er wel rekening mee dat wanneer je dit van bijvoorbeeld de lokale bevolking doet, dat je altijd om toestemming vraagt van de betreffende persoon. Niet iedereen is gediend van een ongevraagde foto en je moet altijd de privacy van iemand in acht nemen.

5. Download een goede fotobewerkings-app

Hoewel je hele goede foto’s kunt maken met een smartphone, worden de kleuren en het contract net wat minder goed op beeld gezet dan bij een professionele camera. Met een goede fotobewerkings-app kun je de belichting, de kleurtonen en het contract heel eenvoudig aanpassen, waardoor de foto zo op Instagram kan!

Dit zijn de beste gratis fotobewerking-apps

Tot slot: blijven oefenen en heb plezier!

Voor het maken van je allermooiste vakantiefoto’s zijn veel oefenen en geduld hebben de sleutelwoorden. Vaak heb je al in je hoofd hoe de foto eruit moet komen te zien, maar blijkt de uitwerking anders te zijn. Fotografeer vaak en maak veel foto’s: oefening baart kunst. En kruip ook af en toe achter de lens vandaan om te genieten van de omgeving!

 

Delen
Geschreven door:
Hotelspecials

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden