Dagje uit

De 3 mooiste knooppunten fietsroutes van Nederland

Ons kikkerlandje wordt niet voor niets ‘Nederland fietsland’ genoemd. Nederland is rijk aan vele fietspaden die vlak zijn, veilig en zeer comfortabel. Zo fiets je gemakkelijk van het ene landschap naar het andere. Wist je dat in ons land meer dan 30.000 kilometer aan bewegwijzerde fietsroutes is uitgezet? Deze zijn onderverdeeld in knooppunten fietsroutes en langeafstandroutes. In deze blog lichten wij de 3 mooiste knooppunt fietsroutes voor je uit.

Wat zijn knooppunt fietsroutes?

In heel Nederland, in iedere provincie vind je ze terug: knooppunten. Deze lopen door de meest prachtige landschappen van ons land, maar ook kun je kiezen voor knooppunten waarbij je onderweg diverse steden en dorpjes aantreft. De knooppuntroutes zijn super handig, want hiermee kun je heel eenvoudig je eigen fietstocht plannen. Je bepaalt dan zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt gaan fietsen. Daarbij fiets je van knooppunt naar knooppunt. Voordat je je route plant en vertrekt is het handig om te weten hoe je de knooppunten kunt herkennen. Ieder knooppunt is voorzien van een nummer en vaak ook een informatiepaneel. De routes tussen twee knooppunten zijn te herkennen aan wit-groene bordjes.

De knooppunten fietsroutes zijn ideaal voor het maken van dagtochten en onderweg kun je zelfs heel eenvoudig je route aanpassen. Ben je niet zo’n planner? Maak dan gebruik van de al bestaande knooppuntroutes. Deze variëren vanaf 9 kilometer tot en met ruim 300 kilometer, waarbij je overnacht ook op diverse plekken kunt overnachten. Je hoeft alleen nog maar op je fiets te stappen en te vertrekken!

Voordat je op pad gaat, is een goede voorbereiding het halve werk. Gelukkig  is deze heel eenvoudig: zoek een route of plan hem zelf in de fietsrouteplanner op deze site. Je kunt natuurlijk ook een knooppuntenkaart gebruiken of ter plekke je route bepalen aan de hand van de informatiepanelen die bij ieder knooppunt staan.

Welke 3 fietsroutes zijn onze aanraders?

Nu je weet hoe je knooppuntroutes kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken, ben je natuurlijk heel nieuwsgierig naar de routes die nu echte aanraders zijn. Een van onze favorieten is  de Fietsroute Rondje Hunebedden in Drenthe. De route is 48,6 kilometer lang en je fietst langs een aantal hunebedden en langs de rand van Natuurgebied Holtingerveld. Ook kom je onderweg de Dwingelderbossen tegen tussen Anserden en Ruinen. Vooral nu het voorjaar is, is dit een prachtige route. Je komt onderweg namelijk vele krentenbomen tegen die nu volop in bloei staan.

In Flevoland is de Boerderijen fietsroute een onwijs leuke fietsroute om te fietsen. Je fietst ruimt 43 kilometer door de Noordoostpolder waar je langs verschillende boerderijtypen fietst door een afwisselend polderlandschap en dwars door het Voorsterbos. De boerderijen vormen een belangrijk onderdeel van onze cultuurhistorie. Heb je aan het eind van de dag de smaak te pakken en wil je onderweg overnachten en het echte boerderijleven zelf ervaren? Lees dan deze blog en combineer je fietsdag met een verblijf. Zo kun je de volgende dag weer je fiets opstappen en een andere fietsknooppunt route in de buurt uitkiezen.

Tot slot is de Veluwe bij uitstek dé plek voor het maken van een prachtige fietstocht. Hier kun je genieten van water, bos en cultuur. De Veluwe Verleden fietsroute is exact 60 kilometer lang. Naast de prachtige natuurlandschappen, fiets je ook langs steden als Harderwijk. Hier kun je een pauze inlassen en door de straten slenteren en neerstrijken op een van de vele terrasjes in het gezellige centrum. Als je verder fietst is een stop in de polder Arkemheen een aanrader, waar je het oude stoomgemaal Hertog Reijnout kunt bewonderen. Breng ook zeker een bezoekje aan de markt in Nijkerk.  Je hebt zelfs kans dat je tijd tekort komt!

Zelf je fietsroute plannen met de Fietsknoop app

Als je een hele dag eropuit trekt op de fiets, wil je waarschijnlijk zo min mogelijk meenemen. Dat fietst immers een stuk gemakkelijker. Overweeg eens om een van de vele fietsapps te downloaden, zodat je je boekjes met fietsknooppunten kunt thuislaten. De gratis app Fietsknoop is een van onze favorieten, want deze biedt alle fietsknooppunten in Nederland (en zelfs ook in Vlaanderen!). De app is beschikbaar voor iPhone, Android en Windows. Op basis van je locatie – zet deze dus wel aan – zie je in je directe omgeving alle knooppunten. Zo kun je ter plekke je fietsroute maken én wijzigen. Je route kun je bewaren, zodat je ‘m altijd onderweg kunt raadplegen. Ook kun je je fietsroute downloaden, zodat je niet altijd gebruik hoeft te maken van een internetnetwerk wanneer je je fietsroute raadpleegt. Ideaal!

Wat is jouw mooiste fietsroute? Deel het in een reactie!

Delen
Geschreven door:
Hotelspecials

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

7 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden