Stedentrips

24 uur in Utrecht: de hotspots van locals

In Utrecht vind je veel toffe hotspots voor een weekendje weg. Sterker nog, aan een weekend heb je eigenlijk niet genoeg. Iedereen kent de grote toeristische attracties wel. Maar de locals komen hier eigenlijk niet. En laten zij nu net de beste plekjes weten te vinden. Lees snel verder welke hotspots je niet mag missen tijdens 24 uur in Utrecht. De leukste bezienswaardigheden, uitjes, en restaurants. Alle benodigdheden voor een citytrip Utrecht!

08.00 uur: Haal alles uit je dag

Goedemorgen! Na een goede nachtrust word je wakker op je hotelkamer in het centrum. Bijvoorbeeld Van der Valk Utrecht op slechts een kwartier van de historische binnenstad of Apollo Hotel Utrecht City Centre middenin het winkelgebied. Begin de dag goed met het uitgebreide ontbijtbuffet. Je hebt tenslotte energie nodig om de stad te verkennen.

Tip: sta vroeg op om alles uit je bezoek te halen. Utrecht is gezellig druk en dat geeft de stad zijn charme. Maar vroeg op de ochtend in alle rust langs de grachten lopen, heeft echt iets magisch.

09.00 uur: Vroege shopsessie

Het is tijd voor een rondje over de grachten. De winkels gaan vroeg open, dus als je wilt shoppen kun je dat het beste nu doen. Zo kun je in alle rust je favoriete merkzaken afgaan. Ga je liever voor de kleine boetiekjes of vintage winkels? Loop dan door naar de Lijnmarkt of volg de Oude Gracht voorbij de Vismarkt. Voor filmliefhebbers kan de Vinkenburgerstraat nog interessant zijn. Op de Walk of Fame kom je de handafdrukken van bekende Nederlandse filmsterren, zoals Carice van Houten, tegen.

10.45 uur: Koffietijd!

Stop voor een kopje koffie of thee bij Lewis Book Café. In dit café staan allerlei boeken, die je gerust open mag slaan bij je drankje. Of snuffel rond tussen de platencollectie en laat je favoriet klinken over de lp-speler. Op het menu staan allerlei aparte soorten thee. Heb je bijvoorbeeld wel eens sencha cactus vijg thee geprobeerd? Of kies voor een koffie to-go met een bijbehorende snack. Mmm… van de foto alleen al krijg je trek!

11.30 uur: Ga DOMunder!

Het boegbeeld van Utrecht is natuurlijk de Dom, de hoogste toren van Nederland. Het is populair onder toeristen om de 465 treden naar boven te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Maar vandaag ga jij het anders doen. Wist je dat er onder de Dom nog veel meer te zien is? Tijdens de Ontdekkingstocht krijg je een ‘slimme’ zaklamp mee om ondergronds op zoek te gaan naar de middeleeuwen en Romeins Utrecht. Bestel je tickets vooraf online, zodat je zeker bent van een plaats!

13.30 uur: Lunchen als een Utrechter

Elke Utrechter heeft er wel eens gegeten… ik heb het natuurlijk over Broodje Mario! De Italiaanse bol met salami, kaas, chorizo, rauwkost en pepertjes is wereldberoemd in de omgeving. Je kunt er op twee plekken in de stad eentje halen. Bij de kraam aan de Oudegracht ten hoogte van nummer 85 of in de winkel naast de bakkerij aan de Oudegracht.

14.00 uur: Het kleinste museum van Utrecht

Cultuur snuiven mag eigenlijk ook niet ontbreken tijdens je citytrip. Je kunt kiezen voor het Museum Speelklok of het Centraal Museum, maar écht origineel is het Kruideniersmuseum. Dit mini-museum en snoepwinkeltje ineen is het allerkleinste museum van Utrecht. Bekijk de verzameling oude verpakkingen met onder andere beschuitblikken en koffiedozen. Bonus: het is ook nog eens helemaal gratis!

15.00 uur: Actieve middag

In de middag is het tijd voor actie! Ga jij voor avontuur of geschiedenis? Voor een spannend uurtje boek je een escape room bij Mysterium. Daal af naar de middeleeuwse werfkelder en probeer het raadsel van Cornelius Vossius op te lossen. Weet jij de kamer binnen een uur te ontsnappen? Je kunt de werfkelders ook op een andere manier verkennen, namelijk met een rondleiding. Een gids neemt je mee langs de unieke welfkelders van Utrecht. Want deze vind je nergens anders in de wereld.

18.00 uur: Waar ga jij dineren?

Van zo’n avontuurlijke dag krijg je trek! In het centrum zitten veel leuke eetgelegenheden. Langs de Oude Gracht alleen al kom je zo’n beetje de gehele internationale keuken tegen. Maar waar kan je de locals nu het liefst vinden? Kies voor een van de volgende twee opties.

Elke dag een ander menu bij Instock

Restaurant Instock ligt aan de Vleutenseweg 382. Vanaf het centrum is het prima te lopen, maar je kunt voor het gemak de bus pakken. Het bijzondere aan dit restaurant is dat de gerechten worden bereid met producten die normaal gesproken weggegooid zouden worden. Hoe zit dat dan? Instock gaat de strijd tegen voedselverspilling aan door voedsel op te halen bij bijvoorbeeld distributiecentra. Je kunt hierbij denken aan producten met een beschadigde verpakking of een korte houdbaarheidsdatum (maar nooit over de datum!). De koks creëren elke dag een ander drie- en viergangenmenu met de oogst van de dag.

Wil je meer informatie over Instock? Wij gingen op bezoek en schreven er een artikel over!

Ontspannen sfeer in Florin

Voor een goed vullende maaltijd in een relaxte sfeer ben je bij Florin absoluut aan het juiste adres. Deze pub aan de Nobelstraat serveert typische Engelse klassiekers als Fish & Chips en Bangers & Mash, maar ook speciale Jack Daniels Burgers. Op bepaalde dagen organiseert Florin ‘Mr Balls’ Super English Pubquiz. Test je kennis en laat die Nederlanders eens zien wie er het slimst is!

20.00 uur: Rooftop Cinema

Houd je van een filmpje pakken? Je hebt een ruime keuze uit bioscopen. Pathé Rembrandt zit handig middenin de stad aan de gracht. Voor een unieke bioscoopervaring ga je in de zomer naar CineMec Utrecht buiten het centrum. Hier worden ’s avonds films getoond op een doek op het dakterras! De film start als het donker begint te worden om de ultieme sfeer te creëren. De tijden veranderen daardoor nog wel eens, dus check de site voor de laatste info.

22.30 uur: Sprookjesachtig Utrecht

Na zonsondergang licht de binnenstad van Utrecht op in allerlei kleuren. Trajectum Lumen heeft een wandelroute door de stad opgezet, waarbij verschillende bouw- en kunstwerken zijn verlicht in felle kleuren en patronen. Vooral de Ganzemarkt tunnel en de Nieuwegracht zijn sprookjesachtig mooi. Zo zie je Utrecht weer van een compleet andere kant!

Nu je weer terug bent in het centrum kun je zo langzaamaan terugkeren naar je hotel. Heb je nog energie over en wil je de dag nabespreken over een drankje? Aan het Neude zitten verschillende bars en cafés met terrassen. Lekker centraal en altijd gezellig.

Het was een lange dag en wat heb je veel gezien! Waarschijnlijk heb je ook al in de gaten dat er nog veel meer te doen is in Utrecht. Terugkomen is dan ook een must.

Delen
Geschreven door:

Recent Posts

Tips voor de Unox Nieuwjaarsduik 2024

Tips Nieuwjaarsduik Waar je ook de nieuwjaarsduik gaat doen, de omstandigheden blijven hetzelfde. Het is…

6 maanden geleden

De 10 mooiste kerstmarkten in Duitsland

De kerstmarkten in Duitsland gaan in november al weer open! Duitsland is een echt kerstland.…

6 maanden geleden

Wat te doen in Gelderland? 8 tips!

Als je jezelf afvraagt, ‘’Wat te doen in Gelderland?’’, blijf dan zeker even hangen. Als…

7 maanden geleden

Wad een zomer: eilandhoppen op de wadden

Waarom maar één Waddeneiland bezoeken als je ook kunt eilandhoppen op de wadden en er…

2 jaar geleden

20 jaar HotelSpecials, 20 jaar om volwassen te worden

20 jaar HotelSpecials. Van grootse plannen op een zolderkamer tot een internationaal bedrijf met een…

2 jaar geleden

7 Leuke spots voor een high wine in Utrecht

Heb jij een nachtje weg naar Utrecht op de planning staan? Dan zal je vast gebruikmaken…

2 jaar geleden