Een auto huren wordt steeds populairder. Niet alleen voor lange vakanties, zoals voorheen de trend was, maar nu ook voor kortere vakanties naar landen als België, Duitsland, Oostenrijk of Scandinavië. De reden hiervoor is dat de prijzen van vliegtickets dusdanig zijn afgenomen. Het is daarom goedkoper om te vliegen en een auto te huren dan het hele stuk zelf te rijden. Vaak wordt er gedacht dat het huren van een auto gepaard gaat met veel stress, maar ik heb goed nieuws: dit is helemaal niet nodig. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Samen met de onafhankelijke vergelijkingswebsite HolidayCars heb ik 11 tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips wordt een auto huren nóg gemakkelijker!
Tip 1: begin op tijd met zoeken
Als je op tijd begint met het zoeken naar een geschikte auto, weet je zeker dat de auto die je wil nog beschikbaar is. Daarnaast worden huurauto’s, net als vliegreizen, meestal met de dag duurder dus hoe verder je van te voren boekt, des te voordeliger je huurauto is.
Tip 2: zoek van tevoren op of de verhuurder zich op het vliegveld bevindt
Als je op vliegvakantie gaat hoop je er natuurlijk op dat het autoverhuurbedrijf zich ook op datzelfde vliegveld bevindt. Dit is echter lang niet altijd het geval. Soms zitten verhuurders wel bij het vliegveld in de buurt, maar moet je er met een shuttlebus naar toe. Heb je de auto al geboekt? Op de verkregen voucher kun je van tevoren zien waar je aan toe bent.
Tip 3: auto huren en elders inleveren? Houd rekening met bijkomende kosten
Wil je een rondreis maken en om die reden de auto elders inleveren dan waar je hem hebt opgehaald? Check dan van tevoren bij de verhuurder of dit mogelijk is. Wanneer de ophaal- en aflever locatie zich in hetzelfde land bevinden is dit meestal geen probleem. Toch kun je dit van tevoren beter zeker weten om niet voor onverwachte kosten te komen staan. Sommigen brengen kosten in rekening wanneer ze de auto terug moeten brengen naar het land waar deze is opgehaald.
Op de site waar je je auto huurt kan je vaak zien of deze kosten wel of niet van toepassing zijn. Voor het afrekenen van het verhuurbedrag kan je zien kosten voor in rekening zijn gebracht.
Wil je met de auto de grens over? Vraag van tevoren bij de verhuurder of dit mogelijk is. Verzekeringstechnisch is dit namelijk niet altijd een vanzelfsprekendheid.
Tip 4: zorg dat je altijd een creditcard bij je hebt
Een auto huren zonder creditcard is bijna nooit mogelijk. De voornaamste reden hiervoor is de hoge borg die gebruikelijk is bij autohuur. Het borgbedrag wordt geblokkeerd op de creditcard en weer vrijgegeven wanneer de auto wordt ingeleverd. Bij verzekeringen van derde partijen kan het ook zo zijn dat de schade door de verhuurder wordt ingehouden op de creditcard. Dit wordt vervolgens weer teruggevorderd bij de derde partij. Een auto huren en deze contant betalen is in principe nergens mogelijk.
Tip 5: kies niet standaard voor een economy klasse auto
Een goedkope auto huren is voor veel mensen een logische keuze. Zo kun je met het bespaarde geld leuke dingen doen op vakantie. De goedkoopste auto huren is dus logisch, maar dit heeft ook zo zijn nadelen. Wanneer je in de bergen op vakantie bent zal een Fiat Panda met een zwakkere motor het hier misschien erg zwaar hebben. Daarnaast zijn economy klasse auto’s vaak duurder in verbruik.
Tip 6: kijk goed naar de inbegrepen extra’s
Er zijn tal van mogelijkheden voor extra opties bij het huren van een auto, zoals een navigatiesysteem of winterbanden. Het is natuurlijk belangrijk om te weten welke opties wel of niet zijn inbegrepen bij de prijs. Wij zetten een aantal van deze opties voor je op een rij:
- Navigatie: een navigatiesysteem is natuurlijk erg handig in het buitenland, omdat het een betrouwbare keuze is.
- Extra bestuurder: wanneer je met meerdere personen op vakantie gaat die in het bezit zijn van een rijbewijs is het niet ondenkbaar dat je zelf niet alle kilometers wil verslijten. Een extra bestuurder is vaak wel inbegrepen in de prijs, maar niet altijd.
- Winterbanden: wanneer je in de winter naar Scandinavië, Duitsland of Oostenrijk gaat, wil je graag een auto huren met winterbanden. In deze landen zijn winterbanden gedurende een bepaalde periode verplicht en zullen er geen extra kosten in rekening worden gebracht. Maar in veel landen is dit niet het geval.
- Kinderzitje: een kinderzitje is iets dat vaak niet is inbegrepen in de prijs. Wanneer je dus met je kleine op vakantie gaat is het wijs om van tevoren te kijken wat dit kost, zodat je weet waar je aan toe bent.
Lees ook: Wel of geen winterbanden op wintersport?
Tip 7: bedenk of je een kilometervrije auto wilt huren
Bij alle verhuurders dien je sowieso een huurbedrag te betalen over de termijn waarover je de auto wilt huren. Daarnaast rekenen sommige verhuurders een kilometervergoeding, maar bij de meeste verhuurders is het ook mogelijk om kilometervrij een auto te huren. Denk dus goed na over hoeveel kilometers je van plan bent te gaan rijden. Zo kun je gemakkelijk berekenen of het rendabel is om kilometervrij te huren.
Tip 8: lees de verzekeringsvoorwaarden grondig door
Wanneer je via een derde site een verzekering boekt is het aan te raden om de voorwaarden goed door te lezen. Vaak is het zo dat de aanbieder de schade inhoudt van je creditcard en dat je de schade moet terug claimen bij de derde partij. Wanneer je een auto gaat huren en direct online de verzekering afsluit, kijk dan even bij de veelgestelde vragen. Hier staat vaak hoe de verzekering in zijn werk gaat. Kan je daar nog geen antwoord vinden op je vraag? Check dan de algemene voorwaarden van de verzekering. Hier staat precies in wat er wel of niet vergoed wordt en wat je moet doen bij eventuele schade.
Tip 9: wees bij drukte medehuurders slimmer af op het vliegveld
Mocht je tip 2 in acht hebben genomen en een verhuurder hebben gevonden die zich op het vliegveld bevindt, dan kan je deze tip gebruiken om nog eerder weg te rijden in je mooie huurwagen! Je hebt alle stappen doorlopen en bevind je inmiddels op het vliegveld na een lange reis. Je moet je koffers nog even ophalen en vervolgens richting de balie van de verhuurder. Of toch niet? Wanneer er een vliegtuig landt doorlopen namelijk massa’s mensen deze twee stappen. Wil je deze sneller af zijn, splits dan op met je reisgenoot. Hij/zij gaat in de rij staan voor de koffers en jij gaat vast de auto ophalen (sst, tegen niemand zeggen).
Tip 10: controleer samen op eventuele schade
Bij het ophalen van de auto controleer je altijd samen met de verhuurder of de auto eventuele schade heeft. Zorg ervoor dat het nakijken van de auto secuur gebeurt en dat alle schade genoteerd wordt. Bij het inleveren van de auto loop je dan niet tegen verassingen aan.
Tip 11: houd de contactgegevens van het verhuurbedrijf altijd bij de hand
Wat moet je doen als je per ongeluk diesel tankt in een benzine auto, of als het lampje van de motor ineens begint te branden? Neem zo snel mogelijk contact op met het bedrijf waar je de auto gehuurd hebt. Zij zullen je vertellen wat je kan doen, of waar je heen kan gaan om de auto eventueel om te ruilen.
Wil je met het vliegtuig op vakantie en alsnog de vrijheid ervaren van het hebben van een auto? Dan kan je dit dus rustig doen. Wanneer je de bovenstaande tips naleeft kan ik je garanderen dat je een zorgeloze vakantie tegemoet gaat!
Alles nog even rustig nalezen? Dat kan op de website van HolidayCars. Dit is een onafhankelijke vergelijkingssite voor verschillende aanbieders van huurauto’s. Er staan reviews van honderden aanbieders en bovendien geven ze 10% korting op de huurprijs!